Lumbini en Bardia National Park
Door: irenedebode
Blijf op de hoogte en volg Irene
30 Maart 2011 | Nepal, Lumbini
Terug in het hotel zag ik wat wegschieten in de kamer toen ik binnen kwam... Een bruine harige spin zo groot als mijn hand brrrr Jullie begrijpen dat ik een klopjacht heb gedaan. Oh mensen zooo eng! Er was daar amper electriciteit dus kreeg een lampie op de kamer en in dat half duister op zoek naar zo'n grote spin is echt geen pretje kan ik je vertellen! Maar puntje bij spinnetje, hangt ie nu plat ergens halverwege de muur en later zijn er nog wat platte muggen omheen verzameld (en dat in de geboorteplat van Boeddha, ik moet me schamen! ;-)). Desondanks had ik toch een paar beten de volgende morgen toen ik opstond. Die zelfde avond toen ik ging eten op het dakterras van het guesthouse (verder in Lumbini was geen restaurantje te vinden) werd ik uitgenodigd om met een hele grote groep nepalese vrouwen te dansen. Het was een community van huisvrouwen/ moeders die samen op reis waren. Zeker 40 vrouwen! Ze hadden trommels en zongen en dansten. Echt leuk (wel iedere keer precies hetzelfde liedje, miran het leek wel de taxi song hahaha). Gelukkig kon ik algauw een fins meisje meetrekken om ook te dansen zodat ik niet de enige foreigner was; haar koreaanse vriend maakte foto's :-)
Na Lumbini ben ik doorgereist naar Bardia National Park. Dat is ook een jungle plaats (netals Chitwan) maar minder ontdekt door toeristen. Na weer een hele dag in de bus, 3x overstappen en in het pikkedonker opgehaald te zijn door de mensen van de lodge kreeg ik heerlijk Dal Bhat te eten en een warm welkom met een blessing van rode poeder op mijn voorhoofd. Chandra (de manager van Napal Guesthouse in Pokhara) had mij deze lodge aanbevolen, de reservering gedaan met korting en hij had aangeboden dat ik de volgende dag de maaltijd kon gebruiken bij zijn familie in het dorpje, aangezien hij daar oorspronkelijk vandaan kwam. Zijn vrouw en kind leven daar met de rest van de hele familie en hij (omdat hij oudste zoon is) moet het geld verdienen voor de familie in de stad. Hij ziet ze alleen met festivals in een jaar! In Bardia ben ik 3 volle dagen gebleven. De eerste dag heb ik met 1 van de medewerkers van de lodge een dorpswandeling gemaakt. Je ziet dat het dorp echt minder toeristen ontvangt dan bv Chitwan, Pokhara of Kathmandu. Ik werd weer aangestaart en kinderen wilden allemaal 'namaste' zeggen of een handje geven etc. Blijft toch wel leuk... De lodge was prachtig. Heerlijk warm water, ruime kamer en groot bed. Beetje jammer alleen van de hoeveelheid muggen 's avonds die onder de deur naar binnen vlogen... Zo koppig als ik ben (geen muggennet gebruiken en muggenspul en tabletten vergeten thuis in NL) werd ik daar dan ook rijkelijk voor beloond haha Halverwege de ' village walk' heb ik het huis van Chandra mogen zien. Jeetje als dat geen homestay is zeg! De muren en grond was allemaal van klei. Heel veel kleine hokjes waar alleen een bed (gemaakt van hout en touw) en een tafel en stoel staan. De rest is allemaal gemaakt van klei om voedsel van het land in te bewaren voor eigen gebruik en ook allemaal kookgerei hing in de rondte gemaakt van riet e.d. Ik had nog nooit zoiets gezien; dat daar echt nog mensen zo wonen! Het leek een beetje op wat we in Afrika hadden gezien. Buiten stond een enorme hooiberg, met een varken en kippen. De mensen waren super vriendelijk, maar ik verstond er niets van. De volgende dag zou ik daar gaan eten en ik heb gevraagd aan die hotel jongen om met me mee te gaan, zodat ik met ze kon spreken.
De volgende dag was de jungle walk aan de beurt. Heftig was dat! Hele dag gelopen echt dwars door de jungle, door bomen, riet, over stenen, door de modder, langs de rivier... Ik heb nog net niet getijgerd... hahaha Gevolg? Heb apen gezien, neushoorns, herten, vogels, krokodillen en bomen, bomen en bomen ;-) We hebben in de jungle geluncht met onze handen en daarna in de jungle geslapen/ gechilled met een boek. Nu, wat een machtig gevoel is dat zeg! Na de dag had ik wel blaren en maar het was geweldig. Jammergenoeg geen tijgers gezien... We hebben nog even een kijkje genomen in het krokodillen breeding centre en daarna even lekker een koud drankje genuttigd. 's Avonds was het tijd om bij Chandra's familie te gaan eten en daar heb ik Dal Bhat gegeten, maar met een ander soort Dal. Het was een aparte avond (zij gaan nl pas eten als de gasten weg zijn, dat is hun cultuur), maar wel heel bijzonder. Na het eten moest ik haasten, want de guesthouse mensen hadden een dansavond georganiseerd voor een franse dame (had haar laatste avond) en ik. Het kwam er vooral op neer dat ze nepalese songs draaiden en dat de hotelmensen daarop gingen dansen en wij uiteindelijk natuurlijk ook! De volgende dag heb ik lekker uitgeslapen, door het dorpje geslenterd, gelezen en een paar spelletjes schaak gespeeld met de medewerkers. Even lekker chillen voordat ik weer de busreis moest maken naar Pokhara om vanuit daar naar Kathmandu te vertekken en de NL meiden in te halen om de trekking Basecamp mee te gaan doen!
30 Maart 2011 - 15:33
Nathalie:
hey meisje, wat een avonturen allemaal zeg. Alvast een hele goede reis terug naar NL!! -
30 Maart 2011 - 16:36
Ferry:
Mmm. prima weer even bijgepraat wat je allemaal gedaan hebt. Klinkt nog steeds goed. Ferry -
31 Maart 2011 - 08:27
Je Exreisgenoot:
hey lieffie, super vet allemaal! Dat is al jouw tweede homestay! en ik wou het zo graag en ik heb het nog geen een keer mee gemaakt!!! Ik ben zo benieuwd naar de foto's en je persoonlijke verhalen, wat je allemaal niet kan opschrijven.... Dikke kus en tot snel! kus kus