Wash away my sins in Haridwar
Door: Irene de Bode
Blijf op de hoogte en volg Irene
25 Mei 2014 | India, Haridwār
Ondanks de vele tekenen van de Islam kwamen we uiteindelijk uit in Haridwar, de meest heilige Hindu stad van Uttarakhand; gelegen aan de heilige rivier de Ganges. Enorm veel pelgrims komen naar deze stad om te baden in de Ganges en hun zonden weg te wassen. Elke avond wordt er op de Har-ki-Pairi Ghat een Hindu ceremonie gedaan (Ganga Aarti = river worship ceremony) en ziet het letterlijk zwart van de mensen. Tromgeroffel, belgerinkel, gezang, gebed en aangestoken fakkels. Waarna de mensen offeringen kunnen brengen door mandjes met bloemen en een brandende kaars in het midden als een klein bootje het water op te laten, welke meegevoerd wordt door de stroming. Zo’n speciaal en spiritueel gevoel om al die lichtjes te zien gaan op het water in het donker. Na de ceremonie ging iedereen los. Kleding werd uitgerukt of met complete sari’s aan sprongen ze massaal in het water. Er werden nog net geen bommetjes gemaakt. Ik mocht getuige zijn van vele persoonlijke kleine ceremonies om de zonden af te wassen. Voor een ‘smetvrees dame’ als ik onbegrijpelijk. Na het zwemmen, baden en drinken van het water gingen de mensen massaal de tempels af of picknicken met de familie op de oever. Het leek een jaarlijks festival/ event, maar dit gebeurd dus élke avond... Ik werd zo meegesleept in de sfeer dat ik blootvoets de tempels ben afgelopen en zowaar pootje gebaad heb in het water. Vrijgewaard van zonden en met een spiritueel zen gevoel verliet ik de Ganges om er de volgende dag in daglicht achter te komen dat het nog steeds een heerlijke plek is. Eigenlijk vreemd om te beseffen dat een enorm chaotische plaats, zo een vredig gevoel kan geven. Ook overdag is de rivier levendig met mensen in en om het water. Er is markt met ontzettend veel troep (volgens Mehthab ‘unwanted things’) en de oevers lopen over van mensen met allemaal een ander doel. De pelgrims om de zonden af te wassen, de marktkooplui die van hen profiteren, de Sadu’s die zich in de as dompelen en wiet roken op de heilige plaats, de bedelaars die gratis eten uitgedeeld krijgen door zich te verzamelen bij de Sadu’s, de apen die meesnaaien wat ze in hun tengeltjes kunnen krijgen en die ene blanke toerist die het hele spektakel gade slaat en daarbij gedwee haar rol ook hier ten uitvoer brengt: op de foto met hoopjes pelgrims en Indiase vakantiegangers. Zo is er een gevoel van balans, van vredigheid en nut.
Naast het Zen gevoel heb ik ook een aantal keer flink gelachen in Haridwar. Ouderen lopen hier met een wandelstok die nog in plastic zit (alleen de onderkant die de straat raakt niet meer), paarden hebben hun eigen zak met voer om het hoofd hangen, de mensen drinken het water van de Ganges om zich te ‘reinigen’ en springen in hun ondergoed of half naakt in het water (over ‘unwanted things to see’ gesproken... ;-) ), koeien die op de gekste plaatsen besluiten een dutje te gaan doen (midden op de weg of in een marktsteegje zo breed als de koe zelf), apen op kruimeldieven-pad, het overvolle busstation waar wachtende mensen hun picknickkleedje uitleggen om een dutje te doen op de grond en te midden van die chaos zit een zwerver in de lotushouding te mediteren op een bankje. Het is een rollercoaster voor die ene blanke toerist, maar geweldig om te ervaren en geeft me de levensles mee om balans te bewaren. Tips voor ‘streetfood’ overigens: pani puri (kleine knapperige bakjes gevuld met een snotgroen ogig slootwater en een beetje chili, die je in 1 hap verslindt) en Parantha (roti pannenkoek gevuld met groeten)... Hmmmm :-)
25 Mei 2014 - 16:30
Jolanda De Bode:
Erg leuk om je verhalen weer te lezen. Komend jaar wil ik waarschijnlijk een reis naar India en Nepal gaan maken (alleen wel georganiseerd in een groep) dus dit is echt heel leuk om te lezen.
Geniet er lekker van en ik blijf lekker meelezen.
Groetjes Jolanda -
25 Mei 2014 - 18:23
Greetje:
Hi lieverdje, weer een heel verhaal!! En een bevestiging van wat iedereen zegt: hoe vies kan India zijn!?! Ben je nog niet ziek van het streetfood geworden? Kijk maar uit!! Zo te lezen heb je het toch erg naar je zin; af en toe pas op plaats en een beetje Zen lijkt heel zinvol!! Nog veel plezier...Dikke knuffel en kus, mama -
25 Mei 2014 - 21:43
Brenda:
Zooooo herkenbaar! Wat heerlijk dat je daar bent, ik wil ook weer! Enjoy de gekte:) xx -
25 Mei 2014 - 22:04
Ferry De Bode:
Als het goed bereid is en verhit is "streetfood" heerlijk en....daarom lekker genieten Irene en Methab.
Ja zo in het noorden van India zal je steeds minder "blanke"europesche toeristen tegen komen.
Dat geeft je ook een duidelijk kijkje hoe de gemeenschap daar met elkaar omgaat en alle dagelijkse beslommeringen plaats vinden.
Geniet er van en.....we kijken weer uit naar je volgende verhaal. -
27 Mei 2014 - 07:17
Melvin:
Volgende X ga ik met je mee!!!! -
28 Mei 2014 - 19:07
Linda:
Hi lieverd!
Je hebt weer een mooi verhaal geschreven! Heerlijk! Zou bijna een keer met je meegaan (hihi, NOT!).
Geniet jij maar lekker daar en veel sterkte met het afscheid!
Tot gauw meissie!!
Veel liefs en dikke kus! Xxx -
29 Mei 2014 - 15:13
Brigitte:
klinkt weer geweldig. blij met jouw verhalen want ik zal er zelf nooit komen, maar zo heb ik toch het idee dat ik het een beetje meemaak. Doe voorzichtig X
06 Juni 2014 - 10:59
Miranda:
Oh ik zie je al staan met je smetvrees hahaha
Geweldig om te lezen, eigenlijk stelde ik het me al zo voor noord India.
Maar ik moet zeggen van die vuilnis en stank zou ik ook echt onpasselijk worden!
Kus